Αγίου Πνεύματος στην Πάρο από 218 ευρώ το άτομο!

Πάρος. Νησί των ανέμων, των θαλάσσιων ρευμάτων και των απανταχού οπαδών των θαλασσίων σπορ. Χρόνια τώρα, αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς για windsurfing, παγκοσμίως! Τα θαλάσσια περάσματα μεταξύ Πάρου-Νάξου και Πάρου-Αντιπάρου την καθιστούν Νο 1 προορισμό. Στις φιλόξενες, αμμουδερές παραλίες, ένα είναι το κύριο ζητούμενο!

Ανάμεσα στους απαλούς λόφους και τα πεδινά του νησιού, βρίσκονται διασκορπισμένα χωριά, οικισμοί και μοναχικές κατοικίες, που αξίζουν την επίσκεψής σας. Αφήστε το αυτοκίνητό σας στην είσοδό τους και περπατήστε τα στενάκια τους.

Λεύκες
Οι Λεύκες, 11 χλμ. από την Παροικιά, είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο ορεινό χωριό κτισμένο αμφιθεατρικά στο κέντρο του νησιού σε υψόμετρο 250 μ. Το χωριό διατηρεί το γνήσιο κυκλαδίτικο χρώμα του που δεν έχει αλλοιωθεί από την επιδρομή του τουρισμού. Χαρακτηριστικά κάτασπρα σπίτια, ασβεστωμένες πεζούλες, πηγάδια και πεντακάθαρα, μαρμαροστρωμένα σοκάκια. Παντού διακρίνονται δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής που παντρεύουν αρμονικά τον νεοκλασικισμό με την αιγαιοπελαγίτικη αισθητική. Τα αυτοκίνητα σταματούν στο πάρκινγκ, στην είσοδο του χωριού, και οι μετακινήσεις γίνονται πεζή.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή κοσμείται από μεταβυζαντινές εικόνες που υπήρχαν στους παλαιούς, μικρούς ναούς αλλά και νεώτερες δημιουργίες γνωστών Παριανών ζωγράφων και αγιογράφων. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου, οπότε το βράδυ οργανώνεται πανηγύρι.

Εκτός από τον επιβλητικό ναό της Αγίας Τριάδας, μικρές εκκλησίες που είναι σκορπισμένες σε όλη την έκταση του χωριού, κρυμμένες μέσα σε σοκάκια, συναγωνίζονται σε παλαιότητα και ομορφιά η μία την άλλη: η Αγία Βαρβάρα, στον κεντρικό δρόμο, κτισμένη στα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας της Αναστάσεως, η Αγία Θεοδοσία, με εικόνες και παραστάσεις του 17ου αιώνα, η Αγία Αικατερίνη, στο Πάνω Χωριό, η Αγία Παρασκευή, που θεωρείται η πρώτη εκκλησία του πρώτου οικισμού που δημιουργήθηκε εδώ τον 15ο αιώνα, κ.ά. Γύρω από τις Λεύκες βρίσκονται σκορπισμένα σε όμορφες βουνοπλαγιές τα μοναστήρια της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ιωάννη του Καπαρού, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Γεωργίου στην Λαγκάδα.

Σήμερα στις Λεύκες ζουν μόνιμα περίπου 800 κάτοικοι. Άνθρωποι φιλοπρόοδοι με σημαντική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Στις Λεύκες υπάρχει αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, μέσα στο χωριό. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το εργαστήρι κεραμικής του Ιωάννη και της Βιργινίας Κυδωνιέα που, εδώ και 40 χρόνια, δημιουργούν θαυμάσια έργα αγγειοπλαστικής με σχέδια εμπνευσμένα από την λαϊκή παράδοση του νησιού. Τα καλοκαίρια ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «Υρία» διοργανώνει φεστιβάλ με μουσική, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακούς χορούς.

Στις Λεύκες υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και φημισμένες ταβέρνες που σερβίρουν τοπικούς μεζέδες. Το χωριό μπορεί να γίνει ιδανικό ορμητήριο για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές.

Μάρμαρα
Το χωριό Μάρμαρα πήρε το όνομά του απο το πλήθος των μαρμάρων που στόλιζαν τα αρχοντικά και τους ναούς του. Σήμερα είναι ένα κυκλαδίτικο πεντακάθαρο χωριό με ασβεστωμένα στενά δρομάκια και λουλουδιασμένες αυλές. Αμέτρητες είναι οι εκκλησίες του και διατηρούνται όλες σε άριστη κατάσταση. Είναι όλες χτισμένες με μέλη αρχαίων ναών της περιοχής. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να θαυμάσει τις μαρμάρινες γούρνες, όπου άλλοτε έπλεναν ρούχα οι γυναίκες του χωριού και να σεργιανίσει στα «βόλτα». Πέρα απο τα Μάρμαρα απλώνεται ο κάμπος των Μαρμάρων, η πιο εύφορη περιοχή αγροτικής παραγωγής της Πάρου, η οποία ήταν κάποτε ένας απέραντος ελαιώνας που κάηκε απο τους Ενετούς. Μέχρι την παραλία του Μώλου βρίσκονται τα λιβάδια, μικρά περιφραγμένα περιβόλια, απο καλαμιές και λυγαριές.

Νάουσα
Η Νάουσα, κτισμένη σε ασφαλή κόλπο, στις βόρειες ακτές της Πάρου, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια στο Αιγαίο και με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες. Στο μικρό, προστατευμένο λιμανάκι με τα δεκάδες ψαροκάικα, χτυπάει η καρδιά της Νάουσας. Σήμερα οι παλιές αποθήκες των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφενεία και ουζερί που σερβίρουν φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες. Έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εστιατόρια, αγορά και έντονη νυχτερινή ζωή. Το εσωτερικό της Νάουσας διαμορφώνεται από στενά δρομάκια, ασπρισμένα σύμφωνα με την κυκλαδίτικη παράδοση, ενώ γύρω εκτείνονται υπέροχες παραλίες.

H Νάουσα, με τη στρατηγική της θέση, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού, όπως μαρτυρούν αρχαίοι οικισμοί (λόφος Κουκουναριών), το πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο (Πλαστήρα) και το βενετσιάνικο κάστρο οχυρό της βόρειας πλευράς του λιμανιού. Γύρω από τη Νάουσα υπάρχουν έξι μοναστήρια με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και θαυμάσιες αγιογραφίες, το μοναστήρι της Λογγοβάρδας, ο Άη-Γιάννης ο Δέτης, ο Μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, η μονή Αγίου Αθανασίου, η μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Οι Ναουσαίοι είναι άνθρωποι ζωντανοί, που λατρεύουν την διασκέδαση, τον χορό και το τραγούδι. Κάθε καλοκαίρι, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, διοργανώνουν γιορτές κρασιού και ψαριού. Μεγάλη γιορτή είναι και η Κουρσάρικη νύχτα, στις 23 Αυγούστου, οπότε γίνεται αναπαράσταση της εισβολής των κουρσάρων στο λιμάνι. Στη Νάουσα υπάρχουν και τα φημισμένα ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα που μαθαίνουν στους νέους τους παραδοσιακούς χορούς και δίνουν παραστάσεις για το κοινό.

Παροικιά
Η Παροικιά, η πρωτεύουσα του νησιού, είναι κτισμένη στο μέσον περίπου της δυτικής ακτής της Πάρου, γύρω από έναν μεγάλο και ασφαλή κόλπο, κέντρο κάθε διοικητικής και οικονομικής δραστηριότητας, το επιβατικό και εμπορικό λιμάνι. Το όνομά της προέρχεται από την εποχή του Βυζαντίου, όταν ο ναός της Εκατονταπυλιανής απασχολούσε πολλούς κατοίκους του νησιού ως παροίκους (κολίγους).

Η Παροικιά είναι μια πόλη με υπηρεσίες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των επισκεπτών της. Εδώ θα βρείτε υποκαταστήματα των περισσότερων τραπεζών, ταχυδρομείο, κέντρα υγείας, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μηχανών, πρόσβαση στο διαδίκτυο, κ.α. Δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να επιλέξουν το κατάλυμα που τους ταιριάζει. Ωστόσο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η άψογη διαμονή εξασφαλίζεται με κράτηση εκ των προτέρων σε κάποιο από τα νόμιμα καταλύματα που διαθέτει το νησί και σας συμβουλεύουμε να μην εμπιστεύεστε οποιονδήποτε σας προσφέρει κατάλυμα κατά την άφιξή σας στο λιμάνι της Παροικιάς.

Στα σοκάκια της παλιάς πόλης γύρω από το Κάστρο, αλλά και στον παραλιακό δρόμο, υπάρχουν μαγαζάκια κάθε είδους για τις αγορές σας, όπως επίσης παραδοσιακές ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια με γεύσεις από την τοπική, την ελληνική και την διεθνή κουζίνα. Επίσης, στην Παροικιά θα βρείτε καφενεία, αμέτρητα μπαράκια, χώρους με ζωντανή μουσική και clubs που προσφέρουν ζωντάνια στον επισκέπτη ο οποίος μπορεί να διασκεδάσει έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το ηλιοβασίλεμα στην Παροικιά χαρίζει εικόνες μοναδικής ομορφιάς, ενώ πίσω από την κοσμοπολίτικη εικόνα της κρύβεται μια πόλη γοητευτική που αποκαλύπτει στα μάτια του επισκέπτη το πλούσιο παρελθόν της. Τα στενά της σοκάκια θα σας οδηγήσουν στην συνύπαρξη παραδοσιακών κυκλαδίτικων σπιτιών με νεοκλασσικά αρχοντικά, αρχαία μνημεία, γεφυράκια, κρήνες και μικρές εκκλησιές που συνθέτουν ένα μωσαϊκό ρυθμών και εποχών. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στην Εκατονταπυλιανή, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το αρχαίο νεκροταφείο, τον λόφο του Ενετικού κάστρου, το Ασκληπιείο, το Πύθιο, το Δήλιο και στην παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία.

Πρόδρομος
Σε απόσταση 5 χλμ. απο τις Λεύκες θα συναντήσουμε τον Πρόδρομο, γραφικό χωριό με πάντα φρεσκοασβεστωμένους δρόμους, κάτασπρα σπίτια, όμορφες εκκλησίες και αξιόλογα μοναστήρια. Ο Πρόδρομος πήρε το όνομα του απο τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, κτίσμα του 17ου αιώνα. Στο χωριό λειτουργούν παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες.

Για όσους αγαπούν την πεζοπορία το Βυζαντινό μονοπάτι που συνδέει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο προσφέρει μια μοναδική διαδρομή διάρκειας 1,5 περίπου ώρας. Το μονοπάτι έχει κατασκευαστεί πριν απο 1000 χρόνια και είναι στρωμένο στο μεγαλύτερο τμήμα του με μεγάλες μαρμάρινες πλάκες. Την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι, μετά την αποκαθήλωση του Ιησού, ο τοπικός σύλλογος προσφέρει σε όλους την παραδοσιακή νηστίσιμη ρεβυθάδα με χταποδάκι. Τη νύχτα της μεγάλης Παρασκευής και κατά την περιφορά του επιταφίου παιδιά και νέοι του χωριού αναβιώνουν τα Πάθη του Ιησού με αναπαραστάσεις.

Στις 24 Ιουνίου, ημέρα που γιορτάζει ο ομώνυμος ναός, αναβιώνει και το έθιμο του Κλήδωνα (κάψιμο στεφανιών του Μάη, μεταφορά της στάμνας με το αμίλητο νερό, παραδοσιακοί χοροί κ.λ.π). Στις 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονος, η πλατεία του χωριού φιλοξενεί το παραδοσιακό πανηγύρι.

Παραλία Κολυμπήθρες

Τα σμιλεμένα επί χιλιετίες, από την αλμύρα, το νερό και το αέρα, γρανιτένια βράχια προχωρούν μέχρι τη θάλασσα και σχηματίζουν τις διαδοχικές παραλίες στις Κολυμπήθρες της Πάρου.

Γιατί σαφώς και δεν πρόκειται για μία και μόνη παραλία αλλά για πολλές στη σειρά αμμουδιές, έτοιμες να ανταποκριθούν σε όλα τα γούστα και τις ανάγκες σας. Υπάρχει «κολυμπήθρα» που χωράει άνετα δύο, άλλη τρεις ενώ άλλες Κολυμπήθρες, «σπάζοντας» το σχεδόν σεληνιακό τοπίο, φιλοξενούν ομπρέλες και ξαπλώστρες, προσφέροντας εκτός από χάρμα οφθαλμών και όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Πάντως κάθε «κολυμπήθρα», ανεξαρτήτως του μεγέθους της, είναι απομονωμένη από τη διπλανή της. Έχετε ωστόσο πρόσβαση, αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε όσες περισσότερες μπορείτε, εκτός από τη θάλασσα, κολυμπώντας, και σκαρφαλώνοντας στα βράχια. Εδώ χρειάζεται λίγο προσοχή για να μη γλιστρήσετε.

Η αμμουδιά στις Κολυμπήθρες είναι σχεδόν μόνιμα βρεγμένη ενώ αν είστε τυχεροί μπορεί τη μέρα που θα αποφασίσετε να τις επισκεφθείτε να χρειαστεί η ξαπλώστρα σας να ακουμπά στο νερό. Η θάλασσα σε κάποια σημεία μάλιστα βρίσκεται μόνιμα μέσα σε εσοχές και κοιλότητες των βράχων δημιουργώντας ιδιότυπα spa, που θα σας εκπλήξουν.

Τα νερά είναι δροσερά και πεντακάθαρα ενώ οι σκιές των βράχων που καθρεφτίζονται στη θάλασσα, τις δίνουν όλες τις αποχρώσεις του μπλε, από το πιο βαθύ έως το ξασπρισμένο γαλάζιο, στα ρηχά της σημεία.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι Κολυμπήθρες στη Πάρο ενδείκνυνται για απομόνωση και ησυχία .

Παραλίες για διασκέδαση: Πούντα, Σάντα Μαρία, Φάραγγας, Μοναστήρι, Παρασπόρος, Μαρτσέλο, Χρυσή Ακτή.

Παραλίες και καλό φαγητό: Σάντα Μαρία, Αγ. Ειρήνη, Κολυμπήθρες, Αμπελάς, Μώλος, Πίσω Λιβάδι, Λογαράς, Μεσάδα, Δρυός, Λωλαντώνης, Γλυφά, Αλυκή, Ξιφάρα, Μπουνταράκι.

Παραλίες ηρεμίας: Λάγγερη, Φίλιζι, Νταμουλί, Υστέρνι, Τσουκαλιά, Γλυφάδες, Καλόγηρος, Πυργάκι, Κριός, Καμίνια, Καλαμιές, ο γιαλός του Τούρκου.

Παραλίες θαλάσσιων σπορ: Κολυμπήθρες, Αγ. Ειρήνη, Σάντα Μαρία, Χρυσή Ακτή, και το στενό Πούντας – Αντιπάρου.

 

 

  • Το νησί της Αντιπάρου βρίσκεται 1 μίλι νοτιοδυτικά της Πάρου και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται με ferry boat μέσω της Πάρου.
  • Λεωφορεία από την Παροικία (το ΚΤΕΛ βρίσκεται στο λιμάνι) αλλά και από άλλες περιοχές της Πάρου, σας μεταφέρουν στο λιμανάκι της Πούντας, από όπου μπορείτε να πάρετε το ferry boat για την Αντίπαρο.
  • Τα εισιτήρια για το φέρυ μποτ Αντίπαρος – Πάρος κοστίζουν €1,30 ανά επιβάτη, €6,30 για κάθε αυτοκίνητο (<4.25 μέτρα σε μήκος) ή €7,30 για κάθε αυτοκίνητο (>4.25 μέτρα σε μήκος).
  • Τα παιδιά ταξιδεύουν δωρεάν.
  • Η διαδρομή του φέρρυ μποτ μεταξύ Αντιπάρου και Πάρου είναι περίπου 7 λεπτά.

Ο κεντρικός οικισμός εντοπίζεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, απέναντι από την Πούντα της Πάρου με την οποία συνδέεται με φέρρυ. Το ιστορικό κέντρο εντοπίζεται στο ενετικό Κάστρο της Αντιπάρου, το οποίο συνδέεται μέσα από το εμπορικό δρομάκι με το γραφικό πορθμείο στην παραλιακή. Άλλοι γνωστοί οικισμοί είναι ο παραθεριστικός οικισμός του Αϊ-Γιώργη στο νοτιοδυτικό άκρο, ο οποίος και έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, ο Σωρός και ο Κάμπος, ενώ γνωστές παραλίες της ευρύτερης περιοχής του κέντρου είναι οι Ψαραλυκιές, ο Σιφνέϊκος γιαλός και η παραλία του κάμπινγκ.

τιμή ατόμου από 218 ευρώ

Περιλαμβάνονται

Ακτοπλοικά εισιτήρια Ηράκλειο-Πάρος-Ηράκλειο

Διαμονή 3 βράδια με πρωινό σε ξενοδοχείο 4 αστέρων της επιλογής σας.

Παιδία κάτω των 6 ετών δωρεάν

Παιδια 6 έως 10 50% έκπτωση