Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης, αποτελώντας τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Χιλιάδες τουρίστες το κατεβαίνουν με τα πόδια το καλοκαίρι. Για πολλούς αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 15 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό σας, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη.

Σκοπός του ταξιδιού στην Κρήτη για πολλούς επισκέπτες της είναι η πεζοπορία μέσα στο φαράγγι για να βγουν στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Από την Αγία Ρουμέλη οι τουρίστες παίρνουν το καραβάκι που φεύγει για τη Χώρα Σφακίωνκαι στη συνέχεια το λεωφορείο της επιστροφής για τα Χανιά. Η πορεία στο φαράγγι διαρκεί 5-7 ώρες και μπορεί να είναι λίγο κουραστική, ιδίως αν δεν ξεκινήσετε πρωί πρωί και σας πιάσει η ζέστη.

Όσον αφορά ποια εποχή του έτους είναι καλύτερα για να περάσετε το φαράγγι, σαφώς αυτή είναι η άνοιξη: ο καιρός είναι δροσερός ακόμα, η βλάστηση είναι στα καλύτερα της και το ποτάμι έχει πολύ νερό.

Σχεδόν όλα τα τουριστικά πρακτορεία στην Κρήτη παρέχουν οργανωμένες εκδρομές στο φαράγγι. Σε αυτά τα πακέτα συμπεριλαμβάνονται η μεταφορά με λεωφορείο από το ξενοδοχείο σας ως στην είσοδο στο Ξυλόσκαλο και το λεωφορείο που θα σας περιμένει όταν αποβιβαστείτε από το πλοίο στη Χώρα Σφακίων για να γυρίσετε πίσω.

Λειτουργία: 1 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου, ανοίγει 7:00.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Περιοχή: Νομός Χανίων
 • Τύπος: Πεζοπορικό, Σηματοδοτημένο, Ε4 μονοπάτι
 • Ύπαρξη νερού: Έχει νερό όλο το χρόνο, Πηγές
 • Μήκος (km): 18
 • Υψομετρική διαφορά (m): 1200
 • Δυσκολία: 2
 • Ώρες Πορείας: 6
 • Πρόσβαση: Συγκοινωνία, Άσφαλτος, Βάρκα
 • Εισιτήριο Εισόδου: 5

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

 1. Η καταστροφή ή απομάκρυνση τεχνικών έργων και υλικών του Δρυμού
 2. Η κοπή δένδρων και θάμνων, το ξερίζωμα και η συλλογή φυτών και σπόρων
 3. Η συλλογή και μεταφορά φυτοχώματος και καυσόξυλων
 4. Το άναμμα φωτιάς γενικά και το κάπνισμα σε χώρους άλλους από τις θέσεις ανάπαυσης
 5. Η κατασκήνωση με οποιαδήποτε μορφή και η διανυκτέρευση
 6. Η ελεύθερη κυκλοφορία οποιωνδήποτε ζώων που συνοδεύουν επισκέπτες
 7. Η επίδειξη και η τοποθέτηση οποιωνδήποτε πινακίδων και σημάτων
 8. Η πώληση τροφίμων και άλλων αντικειμένων καθώς και η κατά οιονδήποτε τρόπο έκθεση

και διανομή αυτών

 1. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών
 2. Το κυνήγι κάθε ζώου
 3. Η αφαίρεση ή καταστροφή φωλιών, αυγών ή νεοσσών και γενικά η ενόχληση

και καταστροφή των ειδών της πανίδας

 1. Η κολύμβηση στα ρέματα του δρυμού
 2. Η ενόχληση των άλλων επισκεπτών
 3. Η τοποθέτηση σκουπιδιών σε χώρους άλλους από τα δοχεία απορριμμάτων
 4. Η πρόκληση ζημιών σε γεωλογικούς σχηματισμούς και πολιτιστικά μνημεία
 5. Η φωτογράφιση επισκεπτών για εμπορικούς λόγους
 6. Η βοσκή κάθε ζώου
 7. Η εγκατάσταση κυψελών μελισσοσμηνών χωρίς άδεια της δασικής υπηρεσίας

Πολύ μεγάλη προσοχή δίνετε σε θέματα πυρκαγιάς. Παρατηρήστε τον πενταβάθμιο ημερήσιο δείκτη κινδύνου. Ενημερώστε άμεσα για οποιοδήποτε ένδειξη (π.χ. καπνός). Όσοι καπνίζουν πρέπει να περιορίζονται στους χώρους ανάπαυσης. Μετά το 2ο χιλιόμετρο εντοπίστε την κοίτη του ποταμού όπου μπορείτε να καταφύγετε σε περίπτωση κινδύνου.

Γραμμή έκτακτης ανάγκης 112.

Εκτός τα αναγκαία για την προστασία από τον ήλιο, φροντίστε να έχετε μαζί σας τα φάρμακά σας αν έχετε ανάγκη. Αναφέρετε στους φύλακες όποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να σας απασχολήσει.

Μπορούν παιδιά να διασχίσουν το φαράγγι;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας για την είσοδο στο φαράγγι. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι το μονοπάτι είναι μεγάλο (16 χλμ) και σχετικά δύσκολο (βραχώδες στο μεγαλύτερο τμήμα του), επομένως δε θα συνιστούσαμε να πάρετε μικρά παιδιά μαζί σας. Εάν αποφασίσετε, παρόλα αυτά, να πάρετε τα παιδιά μαζί σας, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορούν να περπατήσουν τη διαδρομή.  Σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να αφήνετε τα παιδιά από τα μάτια σας.

Μπορώ να πάρω το σκύλο μου στο φαράγγι;  

Σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού μπορείτε να τον πάρετε μαζί, μόνο εφόσον είναι δεμένος με λουρί, καθώς η ελεύθερη κυκλοφορία ζώων που συντροφεύουν επισκέπτες απαγορεύεται.

Θα μπορούσε να κλείσει κάποια μέρα το φαράγγι αναπάντεχα;

Το φαράγγι μπορεί να κλείσει για μία ή περισσότερες ημέρες εάν ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός (π.χ., εάν αναμένεται βροχή ή καύσωνας).  Αυτό γίνεται σαν μέτρο προφύλαξης για την ασφάλεια των επισκεπτών. Η απόφαση για το κλείσιμο του φαραγγιού λαμβάνεται συνήθως το μεσημέρι της  προηγούμενης ημέρας. Μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία μας: :  +30 28210 45570 ή με το φυλάκιο στην είσοδο του δρυμού: +30 28237 70046 για σχετικές πληροφορίες.

Μέχρι ποια ώρα της ημέρας μπορώ να εισέλθω στο φαράγγι;

Ο Εθνικός Δρυμός ανοίγει από την 1 Μαΐου μέχρι συνήθως την 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, από τις 6 πμ έως και τις 4 μμ. Παρόλα αυτά, καθώς δεν επιτρέπεται η διανυκτέρευση στο φαράγγι, εάν επιθυμείτε να εισέλθετε στο δρυμό μετά από κάποια ώρα, δε θα σας επιτραπεί να κάνετε ολόκληρη τη διαδρομή. Αυτό συμβαίνει γιατί δε θα έχετε αρκετό χρόνο να φτάσετε στην έξοδο πριν νυχτώσει.  Το ίδιο μπορεί να συμβεί νωρίς το πρωί εάν δεν έχει ακόμη ξημερώσει και θεωρηθεί ότι για τη δική σας ασφάλεια θα πρέπει να εισέλθετε λίγο αργότερα στο φαράγγι (π.χ. στις 07:00 πμ & όχι στις 6:00 πμ). Επειδή αυτό μεταβάλλεται μέσα στην περίοδο που λειτουργεί το φαράγγι, για πληροφορίες σχετικά με την ώρα που μπορείτε να εισέλθετε το νωρίτερο ή το αργότερο στο φαράγγι, καλό θα είναι να επικοινωνείτε με το φυλάκιο εισόδου: +30 28237 70046.

παιδιά κάτω των 4 δωρεάν

παιδιά 5-12 50% έκπτωση

απο 45ευρώ το άτομο