10/11

Διάρκεια : 13 Ημέρες

Το Ντιβ Ντιβάλι είναι η μεγαλύτερη γιορτή των ινδουιστών, μία πανδαισία χρωμάτων, φώτων και ύμνων σε μία μυστηριακή ατμόσφαιρα. To φεστιβάλ αυτό συμβολίζει τη νίκη του φωτός πάνω στο σκοτάδι, το καλό πάνω από το κακό, τη γνώση πάνω στην άγνοια και την ελπίδα πάνω από την απελπισία. Το φεστιβάλ Ντιβ Ντιβάλι, στο Βαρανάσι, μας ταξιδεύει σε έναν διαφορετικό κόσμο. Η περιήγησή μας περιλαμβάνει ακόμα, πέρα από το παλιό και το νέο Δελχί, το Σαρνάθ, όπου πρωτοδίδαξε ο Βούδας, και το Κατζουράχο με τα ερωτικά γλυπτά που διακοσμούν τους τοίχους των ναών του, φτιάχνοντας ένα πολύ πλούσιο ταξίδι.

Μεγάλο του ατού, εκτός από τα άριστα ξενοδοχεία και τις πολλές άλλες ποιοτικές υπηρεσίες, παραμένει ο αρχηγός της αποστολής  στην Ινδία.

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Δελχί

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την πρωτεύουσα της Ινδίας, το Δελχί, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

2η ημέρα: Δελχί – Βαρανάσι

Άφιξη στο Δελχί και ανταπόκριση με την πτήση για το Βαρανάσι ή Μπενάρες, την πιο ιερή πόλη των Ινδουιστών για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Σύμφωνα με τις Βέδες, τα ιερά κείμενα του Ινδουισμού, όποιος πεθαίνει και αποτεφρώνεται στο Βαρανάσι, κερδίζει την πολυπόθητη λύτρωση, καθώς η ψυχή του απελευθερώνεται από τον αέναο κύκλο των μετενσαρκώσεων. Κατά την παράδοση, τα σώματα των νεκρών μεταφέρονται από τους «ανέγγιχτους», σε μια διαδρομή μέσα από τα δρομάκια της παλιάς πόλης έως τις όχθες του Γάγγη, όπου τοποθετούνται σε σωρό ξύλων, το μέγεθος του οποίου αντικατοπτρίζει την οικονομική ευμάρεια της οικογένειας του νεκρού.

Μετά την άφιξή μας θα πάρουμε τα παραδοσιακά «ρίκσο» και μέσα από μια απίστευτη διαδρομή στο χαοτικό πανδαιμόνιο θα μεταβούμε στα γκατς (σκαλωτές εξέδρες στην όχθη του Γάγγη) για να παρακολουθήσουμε τη βραδινή ιερή τελετή των ινδουιστών που ονομάζεται Άαρτι. Εμείς θα κατέβουμε στο Ντάσασγουέιμεντ γκατ, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο όλων, όπου η θρησκευτική αυτή τελετουργία πραγματοποιείται με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Νεαροί ινδουιστές ιερείς και ιέρειες, με πορτοκαλί ενδυμασίες, πάνω σε μικρά ανθοστόλιστα βάθρα, κρατούν αναμμένους δαυλούς, ψέλνουν ύμνους και στρέφονται προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για να μεταβιβάσουν την ευλογία της μεγάλης θεότητας του Γάγγη στους χιλιάδες πιστούς. Την ίδια στιγμή αμέτρητες μικρές βάρκες πλέουν κοντά στις όχθες, με πιστούς που εναποθέτουν αναμμένα φαναράκια στην επιφάνεια του νερού. Ακολούθως όλοι, ιερείς και προσκυνητές πετούν άνθη και ροδοπέταλα στον ποταμό, δημιουργώντας μια σπάνια αυθεντική ατμόσφαιρα συγκίνησης… Μετά την υπέροχη αυτή τελετή, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας για τακτοποίηση. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Βαρανάσι (Φεστιβάλ Ντιβ Ντιβάλι)

Η σημερινή ημέρα αρχίζει πολύ πριν από τις πρώτες ακτίνες της αυγής. Θα μεταφερθούμε και πάλι στις όχθες του ιερού Γάγγη, θα κατέβουμε τα σκαλιά των γκατς που έχουν ήδη πλημμυρίσει από προσκυνητές και θα επιβιβαστούμε στην ιδιωτική μας βάρκα. Έτσι, λοιπόν, από την πλεονεκτική αυτή θέση θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα έθιμα των κατοίκων και των προσκυνητών. Στη συνέχεια, η βόλτα στις πολύχρωμες αγορές και στα δρομάκια της πόλης θα μας δώσει τη δυνατότητα να θαυμάσουμε σημαντικά της μνημεία.

Αμέσως μετά θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας για πρωινό, ενώ το απόγευμα θα αναχωρήσουμε για το Σαρνάθ, την πόλη όπου πριν από 2.500 χρόνια ο Βούδας δίδαξε για πρώτη φορά τους μαθητές του. Εκεί θα επισκεφτούμε το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο.

Όταν επιστρέψουμε στο Βαρανάσι θα επισκεφθούμε ένα εργαστήριο παραδοσιακής τέχνης της φυσικής μετάξης, για την οποία τόσο πολύ φημίζεται η πόλη. Καθώς πλησιάζει το βράδυ, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις όχθες, όλος ο πληθυσμός, οι προσκυνητές, οι επισκέπτες, οι Αρχές της πόλης, αμέτρητα πολύχρωμα πλήθη με χαρούμενα πρόσωπα, με άκρως εορταστική διάθεση, οδηγούνται στους χώρους της μεγάλης ετήσιας γιορτής Ντιβ Ντιβάλι. Ο ωραιότερος θρησκευτικός στολισμός των γκατς, χιλιάδες μικροί λαμπτήρες τοποθετημένοι στις πλαγιές, μικρά χωμάτινα καντηλάκια-προσφορές των πιστών, αμέτρητες βάρκες και πλοιάρια στα ημιφωτισμένα νερά του ποταμού, ψαλμωδίες, λόγοι επισήμων, ατέλειωτα βεγγαλικά και όλα αυτά κάτω από ένα ολόγιομο φεγγάρι, τη μεγάλη ιερή για τους ινδουιστές πρώτη Πανσέληνο του Νοεμβρίου! Όλα αυτά θα τα δούμε από το δικό μας πλοιάριο! Ολόκληρος ο λαός συμμετέχει σε αυτήν τη σπουδαία τελετή, σε αυτήν τη γιορτή, κοινωνοί της οποίας γινόμαστε και εμείς, βιώνοντας μοναδικές και σπάνιες στιγμές συγκίνησης και ταξιδιωτικής ευτυχίας… Επιστροφή στο ξενοδοχείο και δείπνο.

4η ημέρα: Βαρανάσι – Αλλαχαμπάντ

Πρωινή αναχώρηση για το Αλλαχαμπάντ, ιερή πόλη των Ινδουιστών και πρωτεύουσα της πολιτείας Ουτάρ Πραντές. Η πόλη είναι γνωστή για το περίφημο Κουμπ Μελά, το μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα των Ινδουιστών, που το Αλλαχαμπάντ φιλοξενεί κάθε έξι χρόνια. Είναι όμως επίσης γνωστή και ως η πόλη των τριών ποταμών: εδώ βρίσκεται η συμβολή του Γάγγη και του Τζάμνα, όμως σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση εδώ καταλήγει και ένας ακόμα, μυστικός και αόρατος στους ανθρώπους ποταμός, ο Σαρασβάτι. Είναι επίσης η γενέτειρα μεγάλων προσωπικοτήτων όπως ο Παντίτ Νεχρού και η Ίντιρα Γκάντι. Άφιξη και γνωριμία με την πόλη: το Αλλαχαμπάντ διαθέτει αρκετά αξιοθέατα, όπως ο αγγλικανικός καθεδρικός ναός, το φρούριο του Άκμπαρ και η ιερά στήλη του μυθικού αυτοκράτορα Ασόκα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα: Αλλαχαμπάντ – Κατζουράχο

Πρωινή αναχώρηση οδικώς για το Κατζουράχο, μια μικρή πόλη στα βόρεια της Επαρχίας MadhyaPradesh. Μικρό και ερωτικό, κουκλίστικο και αισθαντικό, διεγείρει τα πάθη και τις αιθήσεις με τα ερωτικά γλυπτά του. Ο πανέμορφος αρχαιολογικός χώρος σαν άλλος κήπος της Εδέμ, αγκαλιάζει τους ερωτικούς ναούς από αμμόλιθο, κιτρινωπούς και χαρούμενους, να στριφογυρίζουν μέσα στα δέντρα, χαμογελώντας πονηρά γι αυτά που κουβαλούν πάνω τους εδώ και περίπου 1000 χρόνια …δημιουργήματα της δυναστείας Chandela.  Χωρίζονται σε δυτικούς (ταντρικοί – ινδουιστικοί) και ανατολικούς (τζαϊνιστικοί). Πέρα από την εξαιρετική αρχιτεκτονική τους, το ενδιαφέρον κεντρίζουν τα γλυπτά που διακοσμούν τους τοίχους τους, τα οποία αναπαριστούν θείες και ανθρώπινες φιγούρες σε αισθησιακές στάσεις. Κοπέλες όμορφες, λυγερόκορμες, ατίθασες, πονηρές, ερωτευμένες, παιχνιδιάρες, αλλά και σκεπτόμενες, μοναχικές, μελαγχολικές στέκουν πάνω στους ναούς περιμένοντας ένα βλέμμα. Αλλά και σκανταλιάρικα ζευγάρια ή πολυάριθμα ερωτικά συμπλέγματα σε περίεργες ακροβατικές ερωτικές στάσεις αιωρούνται στην όμορφη φύση του Κατζουράχο. Μορφές θεοτήτων, ηρώων, ζώων και νυμφών με ιδιαίτερη πλαστικότητα στην κίνησή τους, δείγματα υψηλής γλυπτικής. Ύμνος στο ωραίο φύλο και στην ίδια τη ζωή, μέσα από το χαμόγελο και το πονηρό χιούμορ. Μην επιχειρήσετε να δοκιμάσετε και τις 84 στάσεις, γιατί ….μάλλον δεν θα προλάβετε! Θα ολοκληρώσουμε την ερωτική συνομωσία, απολαμβάνοντας παραδοσιακούς ινδικούς χορούς, από όλη τη χώρα, αφήνοντας το νου να ταξιδέψει μουσικά και χορευτικά και σε άλλα μέρη της αχανούς αυτής χώρας. Διανυκτέρευση.

6η ημέρα: Κατζουράχο – Όρτσα – Τζάνσι (Διαδρομή με τρένο) – Άγκρα

Αφήνουμε την ερωτική πόλη και μέσα από γραφικούς αγροτικούς δρόμους αναχωρούμε οδικώς για το Τζάνσι, που είναι σιδηροδρομικός κόμβος. Λίγο πριν το Τζάνσι, παραμένει γερασμένο αλλά πανύψηλο το φρούριο της μεσαιωνικής πολιτείας Όρτσα, με το παλάτι που αφιερώθηκε στο μογγόλο αυτοκράτορα Τζαχανγκίρ. Μικρή εξερεύνηση στο φρούριο –φάντασμα, χαμένο στο χωροχρόνο- και στη συνέχεια ώρα για το «πέρασμα στην (πραγματική) Ινδία, με το τρένο για την Άγκρα. Άφιξη στον πολύβουο και πολυσύχναστο σιδηροδρομικό κόμβο του Τζάνσι, με τους χιλιάδες ταξιώτες, πανέτοιμοι για να μπούμε στην αμαξοστοιχία που θα μας μεταφέρει στην πόλη της Άγκρα. Οι εικόνες που δε σταματούν ποτέ, μας οδηγούν αργά το βράδυ στην πόλη που έμελλε να γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο για το λευκό «μαργαριτάρι» της, το Ταζ Μαχάλ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

7η ημέρα: Άγκρα (Ξενάγηση)

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο πιο γνωστό μνημείο αγάπης αλλά και ματαιοδοξίας στον κόσμο, το Ταζ Μαχάλ, που δημιούργησε ο σουλτάνος Σαχ Τζαχάν ως μαυσωλείο στη μνήμη της συζύγου του, Μουμτάζ Μαχάλ, η οποία πέθανε στη γέννα του 13ου παιδιού τους, το 1631. Για την κατασκευή του, που ξεκίνησε την ίδια χρονιά και ολοκληρώθηκε το 1653, συγκεντρώθηκαν οι καλύτεροι τεχνίτες και αρχιτέκτονες από την Ινδία έως την Περσία. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Κόκκινο Φρούριο, όπου ο Σαχ Τζαχάν πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έγκλειστος από τον γιο του Αουρανγκαζέπ. Θα ολοκληρώσουμε την περιήγησή μας με το μαυσωλείο Ίτιμαντ-ουντ-Νταουλάχ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

8η ημέρα: Άγκρα – Ματούρα – Βρινταβάν – Άγκρα

Αναχωρούμε οδικώς για την πόλη Ματούρα, γενέθλιο τόπο του Κρίσνα. Η Ματούρα, ως πόλη ιερή, προσελκύει (όπως και το Βρινταβάν) πλήθη πιστών που προσέρχονται για να σβήσουν παλιές αμαρτίες και να κάνουν ένα βήμα προς τη μόκσα, τη λύτρωση από τον κύκλο της ζωής και του θανάτου.  Ο θεός, σύμφωνα με τον μύθο, γεννήθηκε σε ένα κελί φυλακής.  Γύρω από το κελί κτίστηκε ένα τεράστιο συγκρότημα, ο ναός της Γεννήσεως του Κρίσνα (Sri Krishna Janma Bhoomi), κορυφαίος χώρος λατρείας για τους Ινδουιστές. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το πιο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης (το οποίο θα επισκεφθούμε) θα δούμε μια πλούσια συλλογή γλυπτών της σπουδαίας Σχολής της Ματούρας (1ος π.Χ. – 6ος μ.Χ. αιώνας), η οποία στηρίχθηκε σε μια στέρεη ντόπια παράδοση και εμπλουτίστηκε από επιρροές που προήλθαν από την ελληνιστική Σχολή της Γκαντάρας. Αυτές οι περίπου σύγχρονες σχολές άλλαξαν τα δεδομένα σχετικά με την τέχνη και τον βουδισμό όχι μόνο στην Ινδία αλλά και στην ευρύτερη Ασία.

Συνεχίζουμε για την πόλη Βρινταβάν, στη δυτική όχθη του ιερού ποταμού Γιαμούνα, η πόλη των ναών – λέγεται ότι εδώ υπάρχουν 5.000 ναοί. Στα άλση και τα λιβάδια της περιοχής πέρασε ο Κρίσνα τα νεανικά του χρόνια, παίζοντας τη φλογέρα του δίπλα σε κοπάδια αγελάδων και χορεύοντας με τις βοσκοπούλες. Μέσα λοιπόν από στενά πολύβουα σοκάκια θα φθάσουμε σε χώρους λατρείας που κτίστηκαν πριν πεντακόσια χρόνια, αλλά και πιο πρόσφατα. Οι ναοί Madan Mohan, Rang Nath ji, Govind Deo, Shri i Radha Raman Mandir, Radha Damodara, Bankey Bihari, Iskcon Krishna Balarama Mandir, Radha Ramana, Shahji, Jugal Kisore είναι μερικά από τα κοσμήματα του Βρινταβάν. Ο καθένας με την ιστορία του, την αρχιτεκτονική του, τη θρησκευτική του σημασία. Καθώς σουρουπώνει, θα βρεθούμε στο Κέσι Γκατ, όπου ο Κρίσνα σκότωσε ένα φοβερό δαίμονα με μορφή αλόγου, για να παρακολουθήσουμε την ιεροτελεστία «Ααρτί», την τελετή προς τη θεά Γιαμούνα. Επιστροφή στην Άγκρα και διανυκτέρευση.

9η ημέρα: Άγκρα – Φατεχπούρ Σικρί – Αμπανέρι – Τζαϊπούρ

Το πρωί θα αναχωρήσουμε οδικώς για την Τζαϊπούρ, περνώντας στο έδαφος του Ρατζαστάν. Στη διάρκεια της διαδρομής θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα μπαορί. Η τεχνοτροπία της κατασκευής τέτοιων ταμιευτήρων-συλλεκτήρων νερού αποτελούσε παράδοση στο Ρατζαστάν ήδη από τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Πλησιάζοντάς το κάνει ένα παιχνίδισμα στα μάτια μας, με τα βαθμιαία μειούμενα 3.500 σκαλοπάτια, εισχωρώντας στη γη 25 μέτρα. Φτάνοντας στην Τζαϊπούρ θα κατευθυνθούμε για το ξενοδοχείο μας, στο οποίο και θα διανυκτερεύσουμε.

10η ημέρα: Τζαϊπούρ – Φρούριο Αμέρ (Ανάβαση στο φρούριο με ελέφαντες, βόλτα με ρίκσο, τελετή Άαρτι)

Πρώτη μας επίσκεψη σήμερα το πρωί θα είναι στο φρούριο της Αμέρ, που αποτελούσε μέχρι το 1728 το διοικητήριο της επαρχίας. Βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και η προσέγγισή του γίνεται στην πλάτη ελεφάντων. Θα συνεχίσουμε να ξεδιπλώνουμε το παραμύθι της χλιδής με την επίσκεψή μας στον ναό του Γκανές (μισός άνθρωπος και μισός ελέφαντας, γιος του θεού Σίβα), του θεού της τύχης και της ευημερίας. Η ξενάγησή μας θα συνεχιστεί στη «Ροζ Πόλη» Τζαϊπούρ. Σύμφωνα με την παράδοση, το ροζ χρώμα συνδέεται με τη φιλοξενία και η πόλη πήρε το χρώμα αυτό το 1853, κατά την υποδοχή του Βρετανού πρίγκιπα Αλφρέδου. Η πόλη οφείλει το όνομά της (Τζάι = νίκη, άρα πόλη της νίκης ή η πόλη του ηγεμόνα Τζάι), την προσεκτική ρυμοτομία και την αρχιτεκτονική αρμονία της στον σπουδαίο αστρονόμο, μαθηματικό και πολεμιστή, μαχαραγιά Τζάι Σινγκ ΙΙ.

Θα επισκεφθούμε το μουσείο με τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα των παλατιών των μαχαραγιάδων και το Αστεροσκοπείο Τζαντάρ Μαντάρ. Θα δούμε, επίσης, το έμβλημα της πόλης, την πενταόροφη πρόσοψη του Χαουά Μαχάλ, γνωστού και ως «Παλάτι των Ανέμων», που χτίστηκε το 1799 προκειμένου οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας να μπορούν να παρακολουθούν τις επίσημες παρελάσεις αλλά και την καθημερινή ζωή στον δρόμο χωρίς να είναι ορατές από τους πολίτες.

Η απογευματινή μας βόλτα στην πόλη με τα παραδοσιακά τρίκυκλα (ρίκσο) είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε μια γεύση από το κέντρο και τις πολύχρωμες αγορές της πόλης. Το ηλιοβασίλεμα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ιεροτελεστία Άαρτι στον ναό του Κρίσνα, κατά την οποία το φως από τα φυτίλια που βρέχονται από καθαρό βούτυρο ή καμφορά προσφέρεται στο αγαλματίδιο του Κρίσνα, υπό τη συνοδεία θρησκευτικών ασμάτων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

11η ημέρα: Τζαϊπούρ – Δελχί

Οδική αναχώρηση για την πρωτεύουσα, το Δελχί. Φτάνοντας στην πόλη θα δούμε από κοντά το έμβλημά της, τον Μιναρέ Κουτούμπ. Μέσα στο συγκρότημα, που αποτελείται από τέμενος, καταπράσινους κήπους, θρησκευτικό σχολείο και πληθώρα τάφων της οικογένειας της δυναστείας του Κουτούμπ-Ιντ- Άιμπακ, αναδεικνύεται ένας πελώριος μιναρές από αμμόλιθο. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

12η ημέρα: Δελχί (Ξενάγηση)

Το Δελχί, που από το 1911 αποτέλεσε έδρα της βρετανικής κυριαρχίας, καθώς εδώ μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της χώρας, διατηρεί τον χαρακτήρα μιας κοσμοπολίτικης πόλης που γνώρισε πολλούς κατακτητές λόγω της στρατηγικής της θέσης. Πρώτος μας σταθμός, το Παλαιό Δελχί. Εδώ θα δούμε το Κόκκινο Φρούριο, όπου ο Νεχρού ύψωσε στις 15/8/1947 την τρίχρωμη σημαία της ανεξάρτητης Ινδίας, το Μεγάλο Τζαμί, Τζάμα Μαστζίντ, το Ράζγκατ, σημείο στο οποίο ο μεγάλος ηγέτης και πατέρας του έθνους Μαχάτμα Γκάντι αποτεφρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1948. Η ξενάγησή μας θα κλείσει με όλα τα σημαντικά αξιοθέατα στο Νέο Δελχί. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

13η ημέρα: Δελχί – Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα

Έπειτα από αυτήν τη συγκλονιστική εμπειρία που ζήσαμε θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο, όπου και μας περιμένει η αυθημερόν πτήση μας για Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα, όπου και θα φτάσουμε αυθημερόν.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Διατροφή: ημιδιατροφή.
  • Ξενοδοχεία 5* delux. Στο Βαρανάσι 4*.
  • Μετακινήσεις: με αεροπλάνα και κλιματιζόμενα λεωφορεία.
  • Έλληνας αρχηγός με μεγάλη εμπειρία στη χώρα.
  • Μεταφορές και ξεναγήσεις.
  • Είσοδοι σε μνημεία, παλάτια και μουσεία όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

(Δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 720
  • Βίζα Ινδίας: 80€