Αναχωρήσεις

14/4

Διάρκεια: 10 ΗΜΕΡΕΣ

Highlights

 • Θαυμάστε το μουσείο Γκουγκενχάιμ, το σήμα κατατεθέν του Μπιλμπάο.
 • Περιηγηθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια της γοητευτικής Σαντιγιάνα ντελ Μαρ.
 • Ανακαλύψτε το “Καπρίτσο ντε Γκαουντί” στο ψαροχώρι Κομίγιας και θαυμάστε την υπέροχη παραλία Πλάγια ντε λας Κατεντράλες.
 • Περπατήστε στον ιστορικό Δρόμο του Αγίου Ιακώβου και στο Μονοπάτι της Αρκούδας.
 • Εξερευνήστε το πανέμορφο Λούγκο, που περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από ρωμαϊκά τείχη.
 • Γνωρίστε την ηρωική Γκερνίκα, το χωριό με τη δραματική ιστορία που ενέπνευσε τον Πικάσο.
 • Αντικρίστε τους πυργίσκους από τα καμπαναριά του Καθεδρικού Ναού στο  Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα από το Μόντε ντο Γκόζο.
 • Φτάστε στο “τέλος της ευρωπαϊκής γης”, στο Ακρωτήριο Φινιστέρ.
 • Γευματίστε κάποιο βράδυ στο ιστορικό Οβιέδο, στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα και στο ιστορικό κέντρο του Σαν Σεμπαστιάν.
 • Δοκιμάστε κάποιο από τα ονομαστά κρασιά της Λα Ριόχα, σε διάσημο οινοποιείο.

1η ημέρα: Αθήνα – Πόρτο – Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα (Πτήση, Οδική εκδρομή)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για το Πόρτο, στη βόρεια Πορτογαλία. Φθάνοντας θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν με προορισμό το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα. Η διαδρομή μας περνά από την περιοχή Ρίας Μπάχας (Rias Baixas) με τα γραφικά ψαροχώρια και τον δρόμο του φημισμένου λευκού κρασιού του Albarino, με επιλεγμένες στάσεις στην Ποντεβέντρα, όπου ο θρύλος τη θέλει να έχει ιδρυθεί από αρχαίους Έλληνες ναυτικούς, καθώς και στο Κομπάρρο. Άφιξη στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, την ιερή πόλη του ισπανικού χριστιανικού Μεσαίωνα και των μεγάλων βασιλέων της Καστίλης, τη «Χριστιανική» πρωτεύουσα της μεσαιωνικής Ισπανίας και νυν πρωτεύουσα της Γαλικίας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Απολαύσετε αυτή τη μαγευτική πόλη. Εδώ, κάθε στιγμή είναι και μια μοναδική εμπειρία, τα δε βράδια της θα σας μείνουν αξέχαστα. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα: Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα (Ξενάγηση και εκδρομή στο Φινιστέρ)

Πρωινή ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης. Θα δούμε φυσικά τον εκπληκτικό ναό του Αγίου Ιακώβου, καθώς και την Plaza del Obradoiro, το Δημαρχείο, το ανάκτορο του Αρχιεπισκόπου και το Πανεπιστήμιο της πόλης. Χρόνος ελεύθερος για βόλτες ή για προαιρετικές επισκέψεις σε μουσεία και άλλα αξιοθέατα. Το απόγευμα θα εκδράμουμε στο Ακρωτήριο Φινιστέρ (Cabo Fisterra), που πολλοί το θεωρούν ως το δυτικότερο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου, παρόλο που δεν είναι αληθές, καθότι το Cabo da Roca στην Πορτογαλία είναι 16.5 χιλιόμετρα δυτικότερα και ως εκ τούτου αποτελεί το δυτικότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Το όνομά του, Cabo Fisterra, προέρχεται από το λατινικό «finis terrae», δηλαδή το τέλος της γης. Ο «δρόμος του θανάτου» (Costa de Morte), όπως αποκαλείται η διαδρομή κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού, περνά από βραχώδεις και εντυπωσιακά απόκρημνες πλαγιές και χαράδρες. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα – Μόντε ντο Γκόζο – Λούγο – Οβιέδο (Οδική διαδρομή, πεζοπορία στο μονοπάτι του Αγίου Ιακώβου, ξεναγήσεις)

Κατευθυνόμαστε προς το Λούγκο και το Οβιέδο. Αρχικά θα σταματήσουμε στο Μόντε ντο Γκόζο (Monte Do Gozo), από όπου μπορεί κανείς να δει μακριά στον ορίζοντα τους πυργίσκους από τα καμπαναριά του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου (όπως ακριβώς και πριν από 1000 χρόνια). Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την ενδοχώρα για να συναντήσουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο το μονοπάτι του Αγίου Ιακώβου, το Camino de Santiago, από τους πιο σημαντικούς δρόμους προσκυνήματος, γνωστός ήδη από τον 9ο αιώνα. Μια διαδρομή που διασχίζουν εδώ και αιώνες εκατομμύρια προσκυνητές και που στις μέρες μας αναβιώνει με πεζοπόρους απ΄ όλη τη γη. Για να την περπατήσει κανείς από την αρχή μέχρι το τέλος, θα χρειαστεί με γοργό ρυθμό τουλάχιστον ένα μήνα. Εμείς έχουμε επιλέξει μία όμορφη διαδρομή, ώστε να μπορέσουμε να περπατήσουμε για περίπου 90 λεπτά (όσοι το επιθυμούν). Μετά θα συνεχίσουμε για το Λούγο (Lugo) που θεωρείται η πιο όμορφη πόλη της Γαλικίας. Είναι η μοναδική πόλη του κόσμου που περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από ρωμαϊκά τείχη ύψους 10-15 μέτρων και μήκους 2.117 μέτρων με 71 πύργους. Ενδιάμεση στάση στη διάσημη παραλιακή ακτή Catedrales del Mar και άφιξη αργά το απόγευμα στο θρυλικό Οβιέδο, το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα: Οβιέδο (Ξενάγηση, πεζοπορία στο Μονοπάτι της Αρκούδας).

Πρωινή ξενάγηση στα αξιοθέατα και στα περίχωρα της πόλης. Θα δούμε μεταξύ άλλων τον πανέμορφο γοτθικό καθεδρικό ναό στην Παλιά Πόλη, λίγο έξω από την πόλη τις εκκλησίες Santa Maria del Naranco και San Miguel del Lillo. Το απόγευμα, θα πάμε με το πούλμαν σε μια μαγευτική τοποθεσία στα βουνά, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε (όσοι το επιθυμούν) για λίγη ώρα στο περίφημο «Μονοπάτι της Αρκούδας» (La Senda del Oso), μέσα σε καταπράσινα, υπέροχα τοπία. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα: Οβιέδο – Κοβαντόνγκα – Κάγκα ντε Ονίς – Οβιέδο

Η σημερινή μας εκδρομή – κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε επαρχιακό, γραφικό δρόμο– μας οδηγεί σε μία από τις εισόδους του Εθνικού Πάρκου της Κοβαντόγκα. Η ορεινή διαδρομή με την πανοραμική θέα της Κοβαντόνγκα (Covadonga) είναι εντυπωσιακή. Θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας με προορισμό την Κάνγκα ντε Ονίς (Canga de Onis) στην αυτόνομη περιοχή της Αστούριας. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει την εντυπωσιακή πέτρινη γέφυρα με τις πέντε αψίδες (Roman Bridge). Επιστροφή στο Οβιέδο. Διανυκτέρευση.

6η ημέρα: Οβιέδο – Κομίγιας – Σαντιγιάνα ντελ Μαρ – Σπηλιές Αλταμίρα – Σανταντέρ – Μπιλμπάο (Οδική διαδρομή, επισκέψεις)

Πρωινή αναχώρηση από το Οβιέδο, από όπου κινούμενοι σε επαρχιακούς, γραφικούς δρόμους, φθάνουμε στο ψαροχώρι Κομίγιας, γνωστό για τα χαρακτηριστικά του παλιά πέτρινα σπίτια και την κατοικία «Ελ Καπρίτσο ντε Γκαουντί» (El Capricho de Gaudí), κατασκευασμένη το 1883 από τον μεγάλο Ισπανό μοντερνιστή αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαουντί και διακοσμημένη με σμαλτωμένα πλακίδια, παραβολικά τόξα και σφυρήλατες σιδεριές. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Ισπανίας τη Σαντιλιάνα ντελ Μαρ. Πολύ κοντά βρίσκεται το περίφημο Σπήλαιο της Αλταμίρα, η λεγόμενη και «Καπέλα Σιξτίνα της Λίθινης Εποχής». Εδώ ανακαλύφθηκαν οι σπάνιες προϊστορικές βραχογραφίες που άφησαν με ανοιχτό το στόμα τους επιστήμονες, καθώς υπολογίστηκε πως δημιουργήθηκαν πριν 35.000 χρόνια! Το αυθεντικό σπήλαιο έχει κλείσει για το κοινό, με σκοπό να προστατευθεί αυτό το ανεκτίμητης αξίας μνημείο. Θα συνεχίσουμε για το Σανταντέρ, τη μεγάλη παραθαλάσσια πόλη και το παλαιό επίνειο του βασιλείου της Καστίλης. Το τέλος της σημερινής μας διαδρομής μας φέρνει στο Μπιλμπάο, στη Χώρα των Βάσκων. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

7η ημέρα: Μπιλμπάο (ξενάγηση, Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, Γκερνίκα, Γκέτσο)

Το Μπιλμπάο (Μπίλμπο, στα βάσκικα) είναι μια πόλη αναγεννημένη μέσα από τα χαλάσματα και τη φτώχια του παρελθόντος. Συγκεντρώνει  το μεγαλύτερο μέρος του Βασκικού πληθυσμού και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και αναδιαμόρφωση, καθώς άλλωστε είναι και από τις πλουσιότερες πόλεις της Ισπανίας και μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες πόλεις της Ευρώπης. Στην ξενάγησή μας στην πόλη θα δούμε τα κυριότερα αξιοθέατα της σημαντικής αυτής πόλης των Βάσκων, μεταξύ των οποίων την παλιά συνοικία (Casco Viejo) και τη νέα πόλη (Ensanche). Στο ιστορικό της κέντρο ξεχωρίζουν το Πανεπιστήμιο Deusto, η Πλάθα Circular, η παλιά αγορά,  το θέατρο, το Δημαρχείο κ.ά. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το μουσείο Γκουγκενχάιμ (Guggenheim), το φουτουριστικό κτίριο του Frank O. Gehry και σήμα κατατεθέν πλέον της πόλης του Μπιλμπάο – ένα μοναδικό επίτευγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, που όταν εγκαινιάστηκε το 1997, όχι μόνο προκάλεσε παγκόσμια εντύπωση για τον πρωτότυπο σχεδιασμό του, αλλά και έδωσε μια σημαντική παγκόσμια προβολή στην πόλη.

Κατόπιν αναχωρούμε για την απογευματινή μας εκδρομή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα σταματήσουμε για λίγο στη Guernica και θα συνεχίσουμε για το Γκέτσο (Getxo), το επίνειο του Μπιλμπάο, όπου θα δούμε την κρεμαστή γέφυρα της Βισκάιας, αρχαιότερη του είδους της. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.  Διανυκτέρευση.

8η ημέρα: Μπιλμπάο – Μπιαρίτζ – Σαν Σεμπαστιάν (Οδική ολοήμερη διαδρομή, επισκέψεις)

Νωρίς σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για τη διάσημη λουτρόπολη που βρίσκεται στην αντίπερα πλευρά των Γαλλο-ισπανικών συνόρων, το Μπιαρίτς, ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο των Γάλλων στον Ατλαντικό, αντίστοιχο με εκείνα της Κυανής Ακτής. Η διαδρομή μας διαρκεί περίπου δύο ώρες. Άφιξη και χρόνος ελεύθερος για βόλτα και καφέ. Στη συνέχεια θα ξαναμπούμε στην Ισπανία και θα κατευθυνθούμε στο Σαν Σεμπαστιάν, που είναι χτισμένο σε ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον ανάμεσα σε δύο μαγευτικές παραλίες. Το ταπεινό ψαροχώρι μεταμορφώθηκε σε θέρετρο της υψηλής κοινωνίας ήδη από το 19ο αιώνα, όταν η βασίλισσα Ισαβέλλα Β’ το επέλεξε για τις θερινές της διακοπές. Τη βασιλική παράδοση συνέχισε η Μαρία Κριστίνα και επί των ημερών της (τέλη 19ου αιώνα αρχές 20ού), το Σαν Σεμπαστιάν έγινε τόπος συνάντησης της ευρωπαϊκής αφρόκρεμας. Στα σαλόνια του καζίνου (σήμερα στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το δημαρχείο) συνωστιζόταν ο πλούτος και η αριστοκρατία της Ευρώπης, όπως και στη “βασιλική” παραλία, την αχανή, πανέμορφη, αμμουδερή Concha, μια από τις ωραιότερες παραλίες που μπορεί να βρει κανείς μέσα σε πόλη. Η απαγόρευση της χαρτοπαιξίας, αλλά κυρίως οι πόλεμοι οδήγησαν το Σαν Σεμπαστιάν σε προσωρινή ευτυχώς παρακμή. Τα τελευταία χρόνια οι τουρίστες επέστρεψαν, ιδίως Γάλλοι και Ιταλοί. Το Σαν Σεμπαστιάν διατηρεί την παλιά κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του, στην οποία έχει προστεθεί και ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: η Παλιά Πόλη, η Parte Vieja, διαθέτει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μπαρ ανά τετραγωνικό μέτρο σε ολόκληρη την Ισπανία! Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στο Σαν Σεμπαστιάν. Διανυκτέρευση.

9η ημέρα: Σαν Σεμπαστιάν – Λα Ριόχα – Βιτόρια (Οδική διαδρομή, επισκέψεις- ολοήμερη εκδρομή).

Πρωινή αναχώρηση για το Λογκρόνιο, την πρωτεύουσα της επαρχίας Λα Ριόχα, παγκόσμια γνωστή για την εξαιρετική οινοπαραγωγή της. Η Ισπανία έχει επενδύσει πολύ στην αμπελοκαλλιέργεια και στην παραγωγή εκλεκτών κρασιών, και η Ριόχα μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί η «πρωτεύουσα του κρασιού» της Ιβηρικής. Εδώ θα επισκεφθούμε το διάσημο οινοποιείο Marqués de Riscal με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική δια χειρός Φρανκ Γκέρυ (είσοδος δεν περιλαμβάνεται: €16 ενήλικες, €8 παιδιά). Όσοι δεν επιθυμούν να επισκεφθούν το οινοποιείο θα έχουν χρόνο ελεύθερο στο χωριό LAGUARDIA, πολύ  κοντά στο οινοποιείο, και το οποίο συγκαταλέγεται στα top 10 σημεία της χώρας των Βάσκων.  Αφού πάρουμε μια γεύση από την τοπική παραγωγή, συνεχίζουμε για την πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων, τη Βιτόρια (Γκαστέις στα βασκικά). Η πόλη είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Θαδόρρα, ενός παραποτάμου του Έβρου, σε υψόμετρο 525 μέτρων. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

10η ημέρα: Βιτόρια – Μπιλμπάο – Αθήνα

Μεταφορά στο αεροδρόμιο του Μπιλμπάο και πτήση επιστροφής μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από 
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

LH 1757

14/04/2020

ΑΘΗΝΑ – ΜΟΝΑΧΟ

06:05

07:35

LH 1782

14/04/2020

ΜΟΝΑΧΟ – ΠΟΡΤΟ

08:20

10:10

LH 1827

23/04/2020

ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΜΟΝΑΧΟ

14:40

16:45

LH 1756

23/04/2020

ΜΟΝΑΧΟ – ΑΘΗΝΑ

19:05

22:30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι
Double Room 969 € 285 €
Twin Room 969 € 285 €
Triple Room 969 € 285 €
Single Room 1319 € 285 €

 

Περιλαμβάνονται

Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ            
Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει) εκτός από εισόδους σε μουσεία και αξιοθέατα καθώς και έξοδα προσωπικής φύσεως, ποτά αναψυκτικά κλπ.

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
 • 9 συνολικά διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα κεντρικά ξενοδοχεία 4*
 • Πρωινό μπουφέ καθημερινά
 • Όλες οι μεταφορές, μετακινήσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
 • Η είσοδος στο μουσείο Guggenheim
 • Οι ειδικά προγραμματισμένες πεζοπορικές βόλτες σε επιλεγμένα γραφικά μονοπάτια (για όσους επιθυμούν να περπατήσουν)
 • Διπλωματούχοι τοπικοί ξεναγοί για τις εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα (Bilbao, Oviedo, Santiago de Compostela)
 • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-σύνοδος του γραφείου μας
 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός- βιβλίο Versus Travel
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Δεν περιλαμβάνονται

 • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά : 285 €
 • Είσοδοι σε αξιοθέατα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην αναχώρηση 15.08 το πρόγραμμα πραγματοποιείται με αντίστροφη φορά, με αφετηρία το Μπιλμπάο και επιστροφή από Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα.