ΛΗΜΝΟΣ

«η Ομηρική ανεμόεσσα»

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μύρινα, Κάστρο, Ρωμαίικος Γιαλός, Νεβγάτης , Διαπόρι ,

Παναγία Κακαβιώτισα, Φαρακλό, Κότσινας , Κοτοπούλι,   Πολιόχνη,

Φαναράκι, Μούδρος , Ηφαίστια, Καβείριο, Παραλία Κέρος, Αμμοθίνες, Γομάτι

5 ημέρες
Αναχώρηση 17 – 21 Ιουνίου ‘21

 

1η μέρα: ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΛΗΜΝΟΣ – ΚΑΣΤΡΟ – ΡΩΜΑΙΙΚΟΣ ΓΙΑΛΟΣ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και αναχώρηση για το νησί του Ηφαίστου την Λήμνο. Άφιξη , επιβίβαση στο λεωφορείο και η ξενάγησή μας θα ξεκινήσει από την Μύρινα, πρωτεύουσα του νησιού. Θεωρείται από τις ομορφότερες νησιωτικές πολιτείες και τις πιο ιστορικές. Οι ρίζες της πόλης, θεωρείται πως υπάρχουν από την εποχή του χαλκού και ακόμη νωρίτερα. Τα γραφικά δρομάκια της, το λιμάνι με την θάλασσα και το Κάστρο είναι τα κεντρικά σημεία συζήτησης. Το κάστρο επιβλέπει από ψηλά την Μύρινα, κτισμένο σε βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο. Θεωρείται ως το μεγαλύτερο κάστρο του Αιγαίου, χτισμένο από τους Βενετούς με σημαντική θέση καθώς βρισκόταν κοντά στην είσοδο των Δαρδανελίων. Τις δύο «γειτονιές» της Μυρίνας, τις χωρίζει το Κάστρο, την πρώτη που ονομάζεται Τούρκικος Γιαλός και την δεύτερη Ρωμαίικος Γιαλός που περιλαμβάνει και το αρχαιολογικό μουσείο. Αμέσως μετά μεταφορά στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια. Διανυκτέρευση.
2η μέρα: ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΚΑΒΙΩΤΙΣΑ – ΦΑΡΑΚΛΟ (γεωλογικό πάρκο) ΑΜΟΘΙΝΕΣ – ΓΟΜΑΤΙ
Πρωινό και αναχώρηση για την Παναγιά που ονομάστηκε Κακαβιώτισσα από το βουνό Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται το ξωκλήσι της. Πρόκειται για τη μοναδική παγκοσμίως άσκεπη εκκλησία, η οποία είναι χτισμένη σε μια εσοχή που σχηματίζουν τα βράχια. Το εξωκκλήσι λειτουργείται κάθε Τρίτη του Πάσχα , οπότε και μεταφέρεται η εικόνα της Παναγίας Κακαβιώτισσας εκεί. Επόμενος σταθμός μας το γεωλογικό πάρκο του Φαρακλού ένα από τα πιο συναρπαστικά σημεία της Λήμνου και αδιάψευστος μάρτυρας της γεωλογικής ιστορίας της που βρίσκεται στο ακρωτήρι Φαλακρό ή Φαρακλό, όπως το λένε οι ντόπιοι. Ορόσημό του είναι οι ηφαιστειογενείς σχηματισμοί, που αποδίδονται στην «συνάντηση» της λάβας με τη θάλασσα. Τα φυσικά γλυπτά, που μοιάζουν φερμένα από άλλο πλανήτη, εντάσσονται όμως τόσο ταιριαστά στις γοητευτικές αντιθέσεις της Λήμνου, και τον ανεξάντλητο πλούτο του φυσικού κάλλους της. Αναχώρηση για τις Αμοθίνες , ένα μοναδικό φαινόμενο που κόβει την ανάσα. Πρόκειται για μια αμμώδη έκταση, που όμως δεν βρίσκεται σε κάποια παραλία ή σε κάποια αμμώδη ακτή του νησιού. Είναι μια «μικρογραφία» ερήμου, όπως αυτές που συναντούμε στη Σαχάρα και τη βόρεια Αφρική. Καλύπτουν έκταση περίπου 70 στρεμμάτων στην περιοχή Γομάτι. Υπάρχει χαμηλή βλάστηση, ενώ οι χαμηλοί λόφοι που τις περιτριγυρίζουν είναι επίσης κατάφυτοι από θάμνους. Συνεχίζουμε για την παραλία Γομάτι, ακριβώς δίπλα από τις Αμμοθίνες. Προσφέρει μια απέραντη αμμουδιά με εκπληκτική άμμο και γαλάζια νερά. Χρόνος ελεύθερος για μπάνιο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.
3η μέρα: ΚΟΤΣΙΝΑΣ – ΚΟΤΟΠΟΥΛΙ – ΠΟΛΙΟΧΝΗ – ΦΑΝΑΡΑΚΙ – ΜΟΥΔΡΟΣΠρωινό στο ξενοδοχείο. Σήμερα θα επισκεφτούμε το χωριό Κότσινα, που έχουν απομείνει λίγες ψαροκαλύβες και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στη θέση που άλλοτε βρισκόταν μια ισχυρή Βυζαντινή Πολιτεία. Η νέα πόλη του Κότσινα οχυρώθηκε με Κάστρο που φτιάχτηκε μάλλον από τους Ενετούς για να προστατεύονται από της Ληστρικές επιδρομές των πειρατών, αλλά και των κατά καιρούς επίδοξων κατακτητών. Στο λόφο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Κότσινα εξορυσσόταν από τα αρχαία χρόνια ένα είδος πηλού που είχε γίνει για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και ονομαζόταν «ΛΗΜΝΙΑ ΓΗ». Αμέσως μετά θα βρεθούμε στο Κοτοπούλι για να επισκεφτούμε ένα εργαστήριο κεραμικής και ένα αποστακτήριο Ούζου. Επόμενος σταθμός μας η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης η Πολιόχνη με τον περίφημο θησαυρό της που βρέθηκε θαμμένος σε μια κρύπτη. Είναι αρχαιολογικός τόπος στην ανατολική ακτή της Λήμνου, και χτίστηκε στην αρχή της νεολιθικής περιόδου την 4η ή 5η χιλιετία π.χ. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τροία αλλά η Τροία χτίστηκε χίλια χρόνια αργότερα, όταν πια η Πολιόχνη θα είχε εξελιχθεί σε έναν αστικό οικισμό με 1.500 κατοίκους με ορθογώνιες πέτρινες κατοικίες, προστατευτικό τείχος, πλατείες, πηγάδια, δρόμους, δημόσια κτίρια και πιθανόν Βουλευτήριο. Θα συνεχίσουμε για την παραλία στο Φαναράκι που θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για μπάνιο. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά την Μύρινα, και παλιά πρωτεύουσα της Λήμνου τον Μούδρο. Εκεί βρίσκεται ένα απολιθωμένο δάσος ηλικίας περίπου 20 εκατομμυρίων χρόνων, καθώς και ο κόλπος του Μούδρου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της χώρας. Πλήρως εξοπλισμένη πόλη με υποδομές, ταβέρνες και καφετέριες είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες του. Στα γραφικά δρομάκια θα συναντήσετε παραδοσιακά κτίρια και τις εκκλησίες της Ευαγγελίστριας και των ταξιαρχών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.
4η μέρα: προαιρετική εκδρομή στον Άγιο Ευστράτιο ή Άη ΣτράτηΠρωινό στο ξενοδοχείο. Ημέρα ελεύθερη. Σας προτείνουμε μια ολοήμερη εκδρομή στον Άη Στράτη το νησί που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αλόννησος, από τις λέξεις ἅλς και νήσος (θάλασσα και νησί). Η ονομασία Άγιος Ευστράτιος καθιερώθηκε διότι κατά την βυζαντινή εποχή ο Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός, αναγκάστηκε να αποβιβαστεί σ’ αυτό το νησί λόγω θαλασσοταραχής, καθ’ οδών προς τον τόπο της εξορίας του, καθώς ήταν αντίθετος προς την εικονομαχική πολιτική του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄. Ο τάφος του λέγεται πως βρίσκεται στο νησί, που για το λόγο αυτό πήρε τιμητικά το όνομά του, άγνωστο πότε ακριβώς, ενώ μεγάλα τμήματα γης στον Άη Στράτη ανήκουν σε Αγιορείτικα μοναστήρια και κυρίως στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, όπου φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Ευστρατίου. Λείψανά του δεν αναφέρεται να υπάρχουν κάπου. Στο νησί λειτουργεί το «Μουσείο Δημοκρατίας» που αφορά την ζωή των εξόριστων στο νησί ,και βρίσκεται στο κτίριο του πρώτου διδακτηρίου του νησιού, το οποίο στα χρόνια του εκτοπισμού πολιτικών εξόριστων χρησιμοποιήθηκε ως αναρρωτήριο. Στην πλατεία του χωριού θα δούμε την εκκλησία του Χριστού , καθώς και την μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βασιλείου ένα από τα ελάχιστα μνημεία αρχιτεκτονικής . Θα δούμε επίσης στον παλιό οικισμό με την όμορφη αρχιτεκτονική και την Μαράσλειο σχολή σημαντική δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γρηγόριου Μαρασλή , τον αρχαιολογικό χώρο του παλαιού Ναού πέντε Μαρτύρων και το μνημείο του Ικάρου Σιαλμά με την επιγραφή Μολών Λαβέ. Χρόνος ελεύθερος για μπάνιο φαγητό και βόλτα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.
5η μέρα: ΜΥΡΙΝΑ – ΗΦΑΙΣΤΙΑ – ΚΑΒΕΙΡΙΟ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΕΡΟΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟΠρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για την πρώτη μας στάση στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαίστιας. Σημάδια κατοίκησης εντοπίστηκαν από το 1000 π.Χ. περίπου, με πολλές κατοικίες, λουτρά, ένα Ανάκτορο και δύο ανακαλύψεις να φαίνονται ως οι πιο σημαντικές στην περιοχή, το αρχαϊκό ιερό της μεγάλης Θεάς και το αρχαίο θέατρο της Ελληνιστικής περιόδου. Στον απέναντι λόφο επισκεπτόμαστε το Καβείριο, χώρος λατρείας όπου τελούνταν τα απόκρυφα Καβείρια Μυστήρια κατά την αρχαιότητα. Σημαντικό σημείο είναι η σπηλιά του Φιλοκτήτη ακριβώς κάτω από το Ιερό των Καβείρων. Μεταφορά στην παραλία Κέρος όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για μπάνιο και φαγητό. Μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής στο Ηράκλειο.

DIAMANTIDES HOTEL 3*SUP στην πόλη της Μύρινα με πρωινό
Τιμή κατ’ άτομο : 495 €
Τιμή σε μονόκλινο : επιπλέον 60€
Παιδικό 3ο 4ο παιδί έκπτωση 90 €
(μέχρι 12 ετών)

Για πρόγραμμα διακοπών – fly and hotel το πακέτο μειώνεται 50 ευρώ κατ’ άτομο.
Δυνατότητα ενοικιάσεως αυτοκινήτου super προσφορά 30 ευρώ την ημέρα.

ΠΤΗΣΕΙΣ
Αναχώρηση: 17/6 πρωί
Επιστροφή 21/6 βράδυ

Περιλαμβάνονται:
• Ναυλωμένη πτήση της Aegean Ηράκλειο- Λήμνος- Ηράκλειο
• Διαμονή στο ξενοδοχείο επιλογής σας Lemnos Village Resort Hotel 5*
• www.lemnosvillagehotel.com στο Βαθύ της Λήμνου με ημιδιατροφή ή στο ξενοδοχείο
• Diamantides στη Μύρινα με πρωινό.
• Εκδρομές, περιηγήσεις, όπως αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής.
• Μεταφορές , περιηγήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν.
• Χειραποσκευή 8 κιλά και βαλίτσα 23 κιλά κατ’ άτομο
• Φ.Π.Α
• Ασφάλεια αστικής ευθύνης
• Συνοδός και ξεναγός του γραφείου μας

Δεν περιλαμβάνονται:
• Ό, τι ρητά αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.
• Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, θεάματα και γενικά όπου απαιτείται.
• Δημοτικοί φόροι ξενοδοχείου το δωμάτιο τη βραδιά (4 € στο Lemnos Village και 2 € στο Diamantides htl) .
• Φόροι αεροδρομίων 65€
• Προαιρετική εκδρομή στον Αη Στράτη (εκτιμώνενη τιμή 30€ με ναυλωμένο δρομολόγιο)

Σημειώσεις : Διαφοροποίηση στη ροή – σειρά των επισκέψεων του προγράμματος , ενδέχεται να γίνει, χωρίς να παραλειφθεί καμία επίσκεψη.